Dankzij een koelkast kunnen we eten en drinken gekoeld bewaren. Het apparaat koelt, maar bereikt niet zo’n lage temperatuur als een vriezer. Logisch, want een koelkast bevriest niet. Toch kan er ijsvorming ontstaan in jouw koelkast. Zo gebeurt het geregeld dat waterdruppels op de achterwand bevriezen. Hier kan zelfs een dun laagje ijs op komen te staan. Indien het een klein beetje ijs is, hoef jij je hier niet direct zorgen over te maken. Gaat het om een flinke laag ijs? Dan wordt het tijd om in actie te komen. Heb je regelmatig last van ijsvorming in de koelkast? Wij vertellen je hier wat je moet doen.
Stel de koelkast niet té koud in
IJsvorming in de koelkast ontstaat vaak wanneer jij jouw koelkast op een te hoge stand zet. Wanneer je dit doet, blijft de compressor in het apparaat langer draaien. Gevolg hiervan is dat de verdamper langer koud blijft. Overtollig water in jouw koelkast verdampt hierdoor niet, waardoor het bevriest. Wil je ijsvorming voorkomen? Stel de temperatuur van jouw koelkast dan niet té hoog in.
Zorg dat de deur goed sluit
Veel mensen gooien de deur van hun koelkast dicht wanneer zij er iets uitgepakt hebben. Dit gebeurt vaak zonder te kijken. Meestal sluit de deur goed, maar dat gebeurt niet altijd. Indien het rubber niet goed aansluit, komt er constant warme lucht in de koelkast. De compressor werkt hierdoor vrijwel de hele tijd. Dit zorgt ervoor dat er meer en meer ijs op de verdamper komt te staan, wat resulteert in ijsvorming in de koelkast.
Schakel hulp in
Is er vaak en langdurig sprake van ijsvorming en is hier geen logische verklaring voor te vinden? Dan is er mogelijk iets mis met jouw koelkast. Misschien heeft het apparaat zijn beste tijd wel gehad. Koop niet direct een nieuwe, want misschien kan een monteur jouw koelkast nog repareren. Schakel daarom altijd eerst een specialist voor witgoed reparatie in Emmen in. In veel gevallen slaagt een monteur erin jouw koelkast weer te repareren. Hierdoor bespaar jij behoorlijk wat geld, want een nieuwe koelkast is niet goedkoop.