Site pictogram bewust-wonen.nl

De voor- en nadelen van lamelparket

lamelparket plaatje

De vloer in je huis bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer en uitstraling van je woning. Wil je een stoere, klassieke, robuuste of retro look? De vloer in je woonkamer, keuken, slaapkamer en de overige ruimtes kan ervoor zorgen dat je de juiste sfeer te pakken krijgt. Lamelparket is momenteel het meest verkochte soort parket. En dat is niet voor niets!  Laten we de voor- en nadelen van deze vloer eens op een rijtje zetten.

Wat is eigenlijk lamelparket?

Vaak wordt er gedacht dat lamelparket zo’n beetje hetzelfde is als laminaat, maar dit is zeker niet het geval. Het belangrijkste verschil is dat laminaat een kunststof toplaag heeft en lamelparket uit hout bestaat. Over het algemeen bestaat het uit drie lagen hout waarvan de onderste en middelste laag meestal van populierenhout zijn en de bovenste laag van eiken. Nu is het een feit dat hout werkt, dus het zet uit en het krimpt. Zie je dit ook aan een vloer van lamelparket? Nee, want de onderste laag en de bovenste laag zijn in de lengterichting en de middelste laag in de breedterichting aan elkaar geplakt. Door deze constructie werken de lagen tegen elkaar in en zal de vloer niet wijken.

Waar voor je geld

Het feit dat lamelparket niet werkt is dus een groot voordeel. Daarnaast verklaart ook de prijs de enorme populariteit van deze vloer. Een vloer van massief eikenhout is prachtig, maar vaak erg prijzig. Bij lamelparket is de bovenste laag van eikenhout slechts een paar millimeter dik en dit zorgt ervoor dat de prijs aanzienlijk lager ligt dan een massief eikenhouten vloer. Nu verwacht je misschien dat door de dunne bovenlaag de vloer vrij kwetsbaar is, maar dit is niet het geval. De kwaliteit en levensduur is te vergelijken met een massieve eikenhouten vloer. Je hebt dus echt waar voor je geld!

Nadelen van lamelparket

We hebben nu een aantal voordelen besproken, maar zijn er ook minder positieve punten te noemen? Er zijn wel een paar aandachtspuntjes als je voor lamelparket gaat. In de eikenhouten toplaag kunnen knoesten en scheuren zitten. Als deze niet netjes opgevuld worden kijk je direct op de middelste laag van de vloer.
Daarnaast geldt, zoals bij vrijwel alle vloeren, dat er bij lamelparket verschil in kwaliteit kan zitten. Als de planken geproduceerd zijn in landen met een hoge luchtvochtigheid, zoals in Azië, is de kans groter dat de kwaliteit minder goed is dan wanneer de planken uit een land met een lage luchtvochtigheid, zoals Europa, komen.

Mobiele versie afsluiten