Duiven komen veel voor in Nederland, je ziet ze regelmatig vliegen en door het overlast wat ze kunnen veroorzaken hebben ze de bijnaam ‘de vliegende ratten’ gekregen. Duiven kunnen verschillende ziektes bij zich dragen en laten hun ontlasting op de meest vervelende plaatsen achter. Heb je te maken met duivenoverlast? Laat dan de duiven verjagen door Beestjeskwijt.nl.
Overlast verhelpen
Omdat het verboden is om duiven te doden, is het zelf bestrijden van duiven een moeilijk verhaal. Een duivenplaag brengt de volgende kenmerken met zich mee: Continu overlast door duivenpoep, het constant horen van vogelgeluiden, een geblokkeerde dakgoot of afvoer en duiven die zitten te slapen op je dak. Het is lastig om zelf duiven te bestrijden, ze zitten namelijk vaak op plekken waar je zelf niet makkelijk bij komt, het dak. Daarnaast is het zoals gezegd verboden om ze te bestrijden, ze mogen alleen verjaagd worden. Zodra je overlast ervaart, is het het beste om een professional in te schakelen. De professionals weten welke methoden ze mogen gebruiken en of deze zinvol zijn.
Werkwijze professional
Het verjagen van duiven verjaagt ook andere vogels. Wanneer je dus wel graag vogels in de tuin wil, is het niet aan te raden de duiven te verjagen. In dat geval zul je voor jezelf af moeten wegen wat je liever wil, geen duiven dus ook geen vogels, of wel vogels maar dan ook duiven. De professionele duivenverjagers hebben verschillende methoden die gebruikt kunnen worden om de duiven te verjagen. Er kunnen duivennetten geplaatst worden, ook kunnen er duivenpinnen geplaatst worden. Ook kan er spandraad geplaatst worden of zelfs draden die elektrische schokjes afgeven. Dit zijn allemaal methoden die gebruikt kunnen worden om duiven te weren uit je tuin en bij je huis. Daarnaast is er een methode die voornamelijk bij bedrijven wordt toegepast, namelijk bestrijding door middel van een laser. Deze laser wordt op het dak geplaatst en verstuurt stralen in een vooraf vastgesteld gebied. De duiven worden hierdoor onrustig en zullen ergens anders naartoe vliegen.
De bestrijder zal eerst een inspectie doen om de ernst van het probleem in kaart te brengen. Na de inspectie wordt een plan van aanpak gemaakt met de toe te passen methode of methodes om de duiven te verjagen. Dit plan van aanpak bevat ook een offerte. Omdat een duivenplaag op allerlei manieren verholpen kan worden, is het niet mogelijk om vooraf te zeggen wat dit gaat kosten, hiervoor moet eerst het probleem in kaart gebracht worden. Wanneer je een bestrijder inschakelt zal de eerste stap daarom zijn om een inspectie te doen. Na jouw toestemming gaat de bestrijder aan de slag. Het verjagen van duiven werkt wel voor de langere termijn. De duivenwering kan over het algemeen blijven zitten ook als de plaag verholpen is, zo wordt de kans op een nieuwe plaag drastisch verminderd. Zodra de duiven verjaagd zijn, is het zaak om een nieuwe plaag te voorkomen. Duiven komen voornamelijk af op eten en water. Wanneer je etensresten zoals brood in de tuin strooit, trekt dit niet alleen leuke vogeltjes, maar ook duiven. Het is dan ook aan te raden om dit niet te doen. Overigens trekken etensresten ook andere soorten ongedierte aan zoals muizen en ratten.