Bereid je tuin voor op de lente
We hebben kerst achter de rug en dat betekent dat we weer naar het voorjaar gaan uitkijken. Halverwege januari merken we al dat het weer aan het veranderen is. Het wordt weer wat eerder licht en ook in de avond wordt het weer later donker. Het kwik gaat langzamerhand ook weer wat omhoog (al hebben we geen koude winter gehad) en dat betekent ook dat we met onze groene vingers weer naar buiten mogen om de tuin lente en zomerklaar te maken. Maar hoe maar ik mijn tuin nog eigenlijk ‘zomerklaar’? We nemen je mee door een aantal stappen waardoor jij straks van je groene en fleurige tuin kan genieten.
Je grasmat bijwerken!
De eerste stap en misschien wel de belangrijkste stap omdat gras het meeste groen in je tuin aanbrengt. Daar is wel even wat werk voor nodig. Veel? Nee. Moeilijk? Ook niet. Maar vaak vinden tuinierders dit niet het leukste klusje. De grasmat begint weer met groeien rond de temperatuur van 5 graden celsius. Dat betekent dat al vroeg in het voorjaar het gazon ‘de grote beurt’ nodig heeft. Na het maaien is het verstandig om het gazon opnieuw te bemesten zodat er weer voldoende voedingsstoffen in de grond komen te zitten. Het kan bij een stenge winter voorkomen dat het gras kapotgevroren is. Een paar nieuw graszoden zijn niet heel erg prijzig en daar heb je het hele zomerseizoen plezier van. Daarna met regelmaat goed sproeien.
Onkruid verwijderen
In de winter heeft u lekker warm binnen gezeten. Dat heeft onkruid de gelegenheid gegeven om eens goed tekeer te gaan in de tuin. Om de tuin weer netjes en in orde te maken, is het gebruik van een schoffel aan te raden. Hiermee haal je gemakkelijk het onkruid los. Helaas komt het ook tussen de stenen door. Dat is altijd wat lastiger verwijderen. Hiervoor moet u echt even op de knieën gaan. Een rotklus, maar het resultaat mag er zijn.
De schaar erin!
Dan zijn de planten en heggen aan de beurt. Op den duur komen er in planten en heggen dorre takken te hangen. Dze dorre takken belemmeren de groei van plant. Door deze takken weg te snoeien geef je de plant weer de ruimte om opnieuw te bloeien.
Schrobben
Het meeste ‘vieze’ werk is nu gedaan. Het meeste vuil is uit de tuin verwijderd. Echter kan er door de afgevallen bladeren en takken en door het onkruid een groene waas op de tuintegels ontstaan. Met een hogedruk spuit gaat het meeste vuil er gemakkelijk vanaf. Is dit niet het geval, raden we aan om een het emmer water over de tegels te gooien en daarna snel af te schrobben.
Kleur erin brengen
Als laatste kan je wat extra kleur in de tuin aanbrengen door het plaatsen van planten. Ook kunt u ervoor kiezen om bloembollen te planten. Echter is het verstandiger om de bloembollen al in het najaar in de grond te stoppen.